kombo WT retrievers & spaniels

Kombo-WT är en tävlingsform som efterliknar en småviltjakt med två skyttar, en spaniel och en retriever.
Spaniels uppgift är att söka och stöta upp småvilt inom skotthåll för hagelgevär. Efter skottet ska hunden kunna apportera det som skjutits.
Retrieverns uppgift är att klara av att apportera vid alla former av småviltjakt. I en jakt tillsammans med spaniel, ska retrievern hålla sig lugn men uppmärksam för att kunna apportera på både synliga och dolda apporter. Ibland avbryts jakten medan retrievern arbetar, andra gånger fortsätter jakten; en störning som retrievern ska klara av.

En helt ny form av Working Test prövades i mars 2017 i en pilot-tävling inom SSRK Östra. Årsmötet gav "grönt ljus" och styrelsen beslutade vid styrelsemöte i maj 2017 att riktlinjer och dokumentation ska vara klart inför provsäsongen 2018. En första riktig tävling planeras att genomföras i mars 2018.

Tävlingen vid Arbottna är en ”prova-på”-tävling där fler ska få möjlighet att testa tävlingsformen samt ge feed-back på upplägg och riktlinjer.
 
I detta Kombo-WT bildar ett spanielekipage och retrieverekipage ett team som ska ”jaga” över en anvisad mark och lösa de händelser som uppstår under jakten. ”Rolig och utmanande tävlings-form” var omdömet från både deltagare och domare efter pilot-tävlingens slut.

Domare vid första piloten 2017 var Elsebeth Bergqvist och Lasse Johnsson. Vinnare vid pilottävlingen var Camilla Wikström med jaktcockerspanieln Lizzie och Tina Örnjäger med jaktlabrador Morr. Totalt startade 7 olika team. Vid den andra piloten dömde Elsebeth Bergqvist och Roger Westerman. Hela 13 team kom till start och vann gjorde Team Cirka - Annika Lingander med Spaniel Bannockfield Ci'tw (Enya) och Catarina Tillius med Retriever Streamlights Cayos Mist (Mist).
loading...